Zimą wielu z nas brakuje witamin. Nie mamy dostępu do świeżych owoców sezonowych, a warzywa z marketów są często jałowe i pozbawione nie tylko smaku, ale i witamin.
Mam jednak rozwiązanie – prosta i pyszna sałatka, prawdziwa bomba witaminowa, która pomaga dostarczyć to, czego organizmowi tak bardzo zimą brakuje.
Sałatka jest w smaku słodko-kwaśna.
Składniki:
- pół kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- „ziarenka smaku”: łuskane pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona chia
- suszona żurawina.
Sos vinaigrette:
- cytryna
- 3 ząbki czosnku
- kilka kropki sosu chili
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek.
Naczynia:
- miska
- duża deska do krojenia
- nóż
- praska do czosnku
- kubek
- łyżeczka
- wyciskacz do cytrusów.
Jak to zrobić
1. Umyj kapustę, pomidory i cytrynę.
2. Przekrój kapustę na pół. Drugą połowę możesz wykorzystać na drugą sałatkę.
Połowę kapusty pokrój drobno i wrzuć do miski.
3. Pomidory pokrój w kosteczkę i dodaj do kapusty.
4. Do kapusty i pomidorów dodaj trochę pestek dyni, ziaren słonecznika i nasion chia.
A teraz sos.
1. Wyciśnij sok z całej cytryny i wlej go do kubeczka.
2. Do soku z cytryny dolej tyle samo oliwy z oliwek, albo nieco więcej niż jest soku.
3. Dodaj pół łyżeczki soli i pieprzu oraz kilka kilka kropki sosu chili.
4. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół. Z każdego z nich wyciągnij kiełek. Ząbki pozbawione kiełka przeciśnij przez praskę do kubeczka.
5. Zawartość kubeczka energicznie wymieszaj.
6. Polej zawartość miski sosem i dokładnie wymieszaj.
Sałatka jest gotowa do jedzenia.
Smacznego! 🙂