Zimą wielu z nas brakuje witamin. Nie mamy dostępu do świeżych owoców sezonowych, a warzywa z marketów są często jałowe i pozbawione nie tylko smaku, ale i witamin.

Mam jednak rozwiązanie – prosta i pyszna sałatka, prawdziwa bomba witaminowa, która pomaga dostarczyć to, czego organizmowi tak bardzo zimą brakuje.

Sałatka jest w smaku słodko-kwaśna.

Składniki:

  • pół kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • „ziarenka smaku”: łuskane pestki słonecznika, pestki dyni, nasiona chia
  • suszona żurawina.

Sos vinaigrette:

  • cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kropki sosu chili
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek.

Naczynia:

  • miska
  • duża deska do krojenia
  • nóż
  • praska do czosnku
  • kubek
  • łyżeczka
  • wyciskacz do cytrusów.

Jak to zrobić

1. Umyj kapustę, pomidory i cytrynę.

2. Przekrój kapustę na pół. Drugą połowę możesz wykorzystać na drugą sałatkę.

Połowę kapusty pokrój drobno i wrzuć do miski.

3. Pomidory pokrój w kosteczkę i dodaj do kapusty.

4. Do kapusty i pomidorów dodaj trochę pestek dyni, ziaren słonecznika i nasion chia.

A teraz sos.

1. Wyciśnij sok z całej cytryny i wlej go do kubeczka.

2. Do soku z cytryny dolej tyle samo oliwy z oliwek, albo nieco więcej niż jest soku.

3. Dodaj pół łyżeczki soli i pieprzu oraz kilka kilka kropki sosu chili.

4. Ząbki czosnku obierz i przekrój na pół. Z każdego z nich wyciągnij kiełek. Ząbki pozbawione kiełka przeciśnij przez praskę do kubeczka.

5. Zawartość kubeczka energicznie wymieszaj.

6. Polej zawartość miski sosem i dokładnie wymieszaj.

Sałatka jest gotowa do jedzenia.

Smacznego! 🙂