Wykwintne spaghetti

Mówi się, że niektóre potrawy są za tanie, żeby podejmować nimi gości. Należy do nich między innymi spaghetti. Jednak nawet spaghetti wzbogacone odpowiednimi składnikami i ładnie dobrane może stać się powodem zachwytu.

Przyrządzenie tego spaghetti zajmuje około 10 minut, co jest dość dużą oszczędnością czasu.

Spaghetti zwyczajowo podaje się z makaronem. Ja nie zawsze wybieram tradycyjny długi. Częściej sięgam po świderki ze względu na wygodę jedzenia. Poza tym – jeśli planujesz zaprosić kogoś na taki obiad, lepiej oszczędzić sobie i gościowi kłopotu z powodu pobrudzenia się makaronem. A o to, w przypadku potraw ze spaghetti nie trudno.

Jednak w tej potrawie kluczem jest sos, więc wybór makaronu zostawiam w pełni tobie. Nie mniej jednak, żeby nadać potrawie wykwintności polecam wymieszać ze sobą dwa rodzaje: klasyczny biały i wieloziarnisty (razowy) w stosunku 3/1, czyli dając proporcjonalnie 3x więcej klasycznego, jasnego makaronu.

Gotując dwa rodzaje makaronu naraz pamiętaj, żeby przed wrzuceniem go do wody sprawdzić ich czasy gotowania. Jeśli będą różne, dodaj najpierw makaron o dłuższym czasie gotowania, a odpowiednio później – ten o krótszym.

Sosu w podanym przepisie starcza na obiad dla dwóch osób.

SKŁADNIKI

  • makaron
  • jeden mały koncentrat pomidorowy
  • ser typu camembert
  • kapary
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5-2 szklanek wody
  • czubata łyżeczka masła
  • dwa ząbki czosnku

Przyprawy

  • pieprz biały i czarny – nie za dużo
  • słodka, mielona papryka – czubata łyżeczka
  • kurkuma – czubata łyżeczka
  • oregano i bazylia – czubata łyżeczka
  • curry – szczypta
  • cukier – płaska łyżeczka
  • szczypta przyprawy typu Vegetta

Naczynia

  • garnek
  • patelnia
  • drewniana łyżka
  • deska lub talerz do krojenia
  • nóż
  • łyżeczka
  • ew. sitko do odcedzenia makaron

Sposób przyrządzania

1. Nastaw wodę na makaron. Osól ją. Kiedy woda się zagotuje, dodaj – wrzuć do niej makaron.

2. Na patelnię wyłóż całą zawartość słoiczka z koncentratem pomidorowym, dolej wody i nastaw do gotowania.

3. Ser camembert pokrój w jak najdrobniej i dodaj na patelnię. Kiedy ser się trochę rozgrzeje, delikatnie wymieszaj go wodą i koncentratem.

4. Dodaj do sosu wszystkie przyprawy.

5. Jeden ząbek czosnku wyciśnij do sosu, dodaj kapary i często mieszaj na bardzo małym ogniu.

6. Kiedy makaron się zagotuje, odcedź go i przelej zimną wodą. Dzięki temu zapobiegniesz jego sklejaniu się. Następnie dodaj do niego łyżeczkę masła i wciśnij drugi ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.

Twoje danie jest gotowe. Możesz je teraz serwować.

Smacznego!

1 komentarz


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.