krem z zielonego groszku

Krem z groszku to niezwykle proste i pożywne danie, które może doskonale sprawdzić się jako posiłek dla leniwych. Jako że jest kremem, wygląda efektownie na stole i spokojnie może robić za elegancką potrawę dla Twoich gości.

krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 2 szklanki/kubki wody (ok. 600ml)
  • 1 bulionetka np. z kury lub warzywna
  • puszka groszku konserwowego
  • pół kubka ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawy:
    • szczypta pieprzu czarnego
    • szczypta pieprzu białego
    • sól
    • szczypta papryki czerwonej
    • łyżeczka bazylii

Naczynia:

  • garnek
  • otwieracz do konserw
  • blender
  • praska do czosnku

Sposób przygotowania

  1. Nastaw wodę i wrzuć do niej bulionetkę.
  2. Otwórz puszkę i całą jej zawartość walnij do garnka.
  3. Dodaj ryż i przyprawy. Od chwili, gdy zacznie bulgotać, gotuj przez 15min od czasu do czasu mieszając.
  4. Po ugotowaniu trzymaj całość pod przykryciem przez min 5mi (dla pewności, żeby ryż odpowiednio napęczniał).
  5. Kiedy zupa całkiem ostygnie, dodaj sprasowany czosnek i zmiksuj zupę na krem.

No i wygląda na to, że gotowe!

Smacznego!