Tuńczykowe spaghetti

Tuńczykowe spaghetti to tanie danie i bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które można zabrać ze sobą do pracy i odgrzać w mikrofalówce

Trzeba je jednak transportować w dwóch pojemnikach (osobno makaron, osobno nadzienie), bo przegryziony rybą makaron nie pieści podniebienia. Ze względu na tuńczyka i specyfikę smaku, danie polecam przede wszystkim miłośnikom tej ryby, którzy jednocześnie nie mają nic przeciwko kaparom. Nie radzę serwować go na randce.

Podaje poniżej składniki wystarczają na dwie porcje. Składniki:

  • makaronTunczykowe spaghetti
  • puszka tuńczyka
  • 2 cebule
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • łyżka musztardy francuskiej
  • ząbek czosnku
  • masło
  • przyprawy:
    • sól
    • słodka papryka
    • bazylia
    • pieprz
    • opcjonalne suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przydatne będą również naczynia:

  • patelnia
  • garnek
  • deska do krojenia
  • ostry nóż
  • praska do czosnku
  • drewniana łyżka lub łopatka
Babeczka Cookie with Love to super prezent na Dzień Ojca!
R E K L A M A

Przygotowanie:

  1. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju.
  2. Następnie nastaw wodę na makaron. Nie zapomnij jej posolić.
  3. Przypraw cebulę: czerwoną papryką i bazylią.
  4. Otwórz puszkę tuńczyka i odlej z niego ile się da oleju, a kiedy cebula się zeszkli, dodaj do niej tuńczyka i jeszcze raz dopraw: czerwoną papryką, bazylią i pieprzem. Dodaj czosnek. Całość jeszcze chwilę podsmaż.
  5. Jeśli woda się już zagotowała, dodaj makaron i gotuj tak długo, jak podaje opakowanie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas go mieszać, żeby odkleić go od ścianek garnka.
  6. Na patelnię dodaj musztardę francuską i kapary. I to w sumie jest gotowe.
  7. Ugotowany makaron odlej i przelej zimną woda. Następnie dodaj do niego masło.


Możesz nakładać! 🙂
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.