Szpinak z serem feta

Ciepła, zaokienna pogoda motywuje to nieco lżejszego żarcia. Dla niektórych lżejsze oznacza bezmięsne i takie właśnie tu zaprezentuję.

Danie jest proste i nie da się go zepsuć, dzięki czemu sprawdza się w przypadku proszonego obiadu. Ze względu na formę, można je bardzo efektownie podać i zaszpanować przed znajomymi.

Jeśli chodzi o randkę – nie jest wskazane ze względu na efekt zielonego uśmiechu, który lubi być fundowany przez osadzające się na zębach liście szpinaku.

Danie z poniższych składników wystarczy na posiłek dla dwóch osób, aczkolwiek w przypadku dziewczyn mogą to być nawet i 3 porcje.

szpinak z fetą

Półprodukty:

  • paczka mrożonego szpinaku – koniecznie w liściach! (a nie sprasowanej papki)

  • ser feta w kostce (czyli taki zwykły, bez oleju)

  • 2 średnie cebule (albo jedna duża albo 3 małe)

  • 1-2 ząbki czosnku

  • makaron np. z otrębami (wtedy będzie to makaron odchudzający)

  • śmietana

  • sól i pieprz (ewentualnie inne przyprawy np. kurkuma)

  • olej

  • masło (ale takie masło masło, prawdziwe, ze sreberka, a nie margasełko)

Przydatne naczynia:

  • dwie patelnie lub patelnia i garnek

  • jeszcze jeden garnek (na makaron)

  • deska do krojenia

  • ostry nóż

  • praska do czosnku

  • drewniana łyżka lub łopatka

Babeczka Cookie with Love to super prezent na Dzień Ojca!
R E K L A M A

Przygotowanie:

  1. Wrzuć do garnka lub na patelnię szpinak (jeśli masz dwie wielkości patelni, wybierz większą) i rozmroź najlepiej pod przykryciem. Uważaj, żeby się nie przypalił.

  2. Pokrój drobno cebulę i podsmaż na oleju.

  3. Teraz nastaw wodę na makaron. Nie zapomnij jej posolić.

  4. Kiedy szpinak się rozmrozi, a cebula zeszkli, dodaj cebulę do szpinaku.

  5. Dodaj w miarę rozdrobniony ser typu feta, czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj, aż feta się „rozpuści”.

  6. Jeśli woda się już zagotowała, dodaj makaron i gotuj tak długo, jak podaje opakowanie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas go mieszać, żeby odkleić go od dna garnka.

  7. Do szpinaku dodaj 3 łyżki śmietany. Całość wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba jeszcze trochę doprawić. I to w sumie jest gotowe.

  8. Ugotowany makaron przelej przez sitko przepłucz zimną woda. Wrzuć go z powrotem do jego garnka. Wymieszaj z pół łyżki masła.

Możesz nakładać. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.